De brouwerij

Op de kruising in De Moer staat daar het Heilig Hartbeeld dat op het terras van ’t Maoske uitkijkt. Onder het genot van een koud biertje op een zonnige zomerdag kwam al filosoferend het idee op tafel dat het toch mooi zou zijn ons eigen bier te kunnen drinken op het terras. Allerlei creatieve ideeën kwamen gedurende de avond voorbij hoe we met ons bier de wereld zouden gaan veroveren. We hadden nog nooit gebrouwen, maar voor alles een eerste keer. Al pratende dachten we aan het eind van de avond een gouden business case te hebben gevonden. De volgende ochtend toen we wakker werden en de kater opgetrokken was, bleek het idee helemaal niet goed maar gewoon geniaal te zijn. Het eerste brouwpakket werd gekocht en met een pannetje en een vergiet werd ons eerste bier gebrouwen.

Thuis gestart in de schuur

Na enkele keren brouwen werden al snel een brouwketel en vergistingsvaten gekocht. In het begin volgden we de aangeleverde recepten van de pakketten, waarmee we het brouwen onder de knie kregen. Maar al snel begonnen we met het ontwikkelen van onze eigen smaak en verfijnen van de recepten.
Het idee ontstond om enkele mensen onze brouwsels te laten proeven en zo feedback te krijgen over wat goed in de smaak viel. Met de terugkoppeling werd langzaam maar zeker de smaak van de bieren ontwikkeld. Het originele plan om iedere maand aan een man of 10 bier te leveren liep volledig uit de hand door het grote animo van gewillige proevers, en binnen de kortste keren werd aan meer dan 100 man een proeverskratje geleverd.

brouwen op grote schaal

Inmiddels zijn door vele proefsessies de recepturen van enkele bieren tot in perfectie bijgeschaafd. Als eerste werd het Blond bier op de markt gebracht en later volgden onze Tripel en Brabants Wit. Waar het op een middag op het terras begon als beschonken idee, is het Moers Genot beschikbaar voor het grote publiek. Op het terras van ’t Maoske kan men tegenwoordig van een echt Moers bier genieten.